Ondernemers zijn er in allerlei verschillende soorten en maten, van B2B’ers tot B2C’ers en van zzp’ers tot MKB’ers. Maar één ding hebben alle ondernemers gemeen: ze willen netjes betaald krijgen voor de door hun geleverde dienst of goederen. Vaak gebeurt dit ook, maar toch kan er af en toe een debiteur bij zitten bij wie de betaaltermijn verstreken is. Als een debiteur ervoor kiest om niet te betalen, kan een ondernemer ervoor kiezen om een incassotraject te laten starten.
Omdat veel ondernemers weinig met niet betalende debiteuren te maken krijgen is het voor veel ondernemers ook onduidelijk wat een incassobureau voor ze kan betekenen. Wij leggen je uit wat een incassobureau doet, of je zomaar een incassobureau kunt inschakelen, hoe een incassotraject in zijn werk gaat en wat ZWS incasso voor jou kan betekenen.
Een incassobureau is een bedrijf dat namens schuldeisers openstaande facturen en/of bedragen incasseert. Zodra een ondernemer aanklopt bij een incassobureau, start het incassotraject van het openstaande bedrag. De debiteur heeft dan geen contact meer met jou als ondernemer, maar al het contact loopt vanaf dat moment via het incassobureau. Een incassobureau treedt daarom altijd op namens de onderneming of degene die de vordering wil incasseren.
Wat vaak door elkaar wordt gehaald zijn de begrippen “incassobureau” en “deurwaarder”. Een incassobureau verschilt enorm van een deurwaarder. Een incassobureau heeft namelijk geen wettelijke status, hierdoor is het voor incassobureaus niet mogelijk om beslag te leggen op bezittingen, geld of onroerend goed. Een deurwaarder heeft wel een wettelijke status en kan dit wel. Vaak is een incassobureau de eerste stap, hiermee wordt nog geprobeerd om het minnelijk op te lossen. Lukt dit niet? Dan wordt de zaak vaak uit handen gegeven aan de deurwaarder.
Voordat je een incassobureau in Amersfoort inschakelt, is het handig om op de hoogte te zijn van de volgende regels:
Voldoet de situatie niet aan één van deze eisen? Dan komen de incassokosten voor eigen rekening.
Over het algemeen kun je een incassotraject indelen in drie fasen:
De meeste ondernemers die een incassobureau inschakelen willen de relatie met hun debiteur behouden en zullen om die reden niet gelijk een deurwaarder of advocaat inschakelen. De eerste stap is het informeren van de debiteur. Een incassobureau zal de debiteur per e-mail of post (schriftelijk in ieder geval) informeren met het openstaande bedrag, de uiterste betaaldatum en de extra kosten. Nu vraag je je misschien af: extra kosten?
Zoals net genoemd, kunnen als er aan de regels wordt voldaan de incassokosten aan de debiteur worden doorberekend bovenop het bedrag dat hij in eerste instantie al moest voldoen.
Als de debiteur na de informerende brief of e-mail nog steeds niet heeft betaald, is het tijd voor fase twee: adequate opvolging. In deze fase zal het incassobureau de debiteur benaderen, dit kan gebeuren via e-mail, telefoon etc. Meestal wordt er met de schuldeiser gekeken naar hoe de debiteur het beste benaderd kan worden.
Fase 1 en fase 2 worden ook wel het “minnelijke” deel van het incassotraject genoemd. Als dit minnelijke deel niet succesvol is geweest, is er de mogelijkheid om het gerechtelijke deel van het traject in te gaan. Dit betekent het inschakelen van een deurwaarder of advocaat.
Ben jij een ondernemer die helaas een debiteur met betalingsachterstand heeft? Dan kan ZWS Incasso iets voor jou betekenen. ZWS Incasso is een incassobureau dat opereert in heel Nederland. Dus ben jij op zoek naar een incassobureau in Amersfoort? Dan ben je bij ZWS Incasso aan het juiste adres!. Door middel van een professioneel en efficiënt incassotraject (waarbij maatwerk mogelijk is) zorgt ZWS Incasso ervoor dat jouw facturen binnen no time worden betaald. 88% van de vorderingen wordt binnen dertig dagen geïncasseerd.
En lukt het niet om de debiteur tot betaling over te laten gaan? Dan kan ZWS Incasso ook iets voor jou betekenen in het gerechtelijke traject. Zij hebben namelijk ook een netwerk aan professionele deurwaarders.